Öl en dryck från förr!

Öl har en lång historia. Det har druckits öl ända sedan 6 000 år för Kristus tid. Då dracks och bryggdes ölen av babylonierna och sumererna i Mesopotamien. Det har nämligen hittats gamla reliefer i egyptiska gravar från år 2400 före Kristus som tocider-822266_960_720lkar hur öl har bryggts på torkat och krossat korn.

Under vikingatiden så dracks det en typ av öl som kallades för mjöd till alla sina måltider, både stora som små. Men de små fick ett mjöd med mindre alkohol i. Och då kryddades ölen med enbär, pors, gråbo, rölleka, ekbark och malört. Humle kom som krydda i öl först på 1200-talet.

I Bayern, Tyskland, anses världens äldsta bryggeri ligga. Weihenstephan heter det och det finns fortfarande kvar, och man har hittat i gamla skrifter att sedan år 1040 att det bryggdes öl i detta tidigare Benediktinerkloster.

Men under medeltiden i Sverige och dessutom under 1500- och 1600-talet var det öl som man drack både till fest och vardags. Ölet räknades också som en betalningsmetod och man gav bort tunnor som presenter.

Frågan är varför det dracks så mycket öl både till fest och framför allt till vardags. Det har sin logiska förklaring i att på den tiden så åt man mycket salt mat och maten kunde till och med vara härsken. Vilket krävdes att man sköljde ner maten med öl, eftersom det inte fanns något annat alternativ. För det fanns inte tillgång till att dricka kaffe, te, mineralvatten och läsk eftersom dessa drycker inte existerade på medeltiden.

Vattnet som fanns i brunnarna var oftast odrickbart, det var så mycket bakterier och sjukdomar i detta vatten så det var helt enkelt otjänligt som dryck. Mjölk gick bara att dricka på somrarna när korna gick på bete och fanns bara att tillgå för dem som bodde på landet. Men det man bör ha i åtanken var att dåtidens öl som dracks till vardags, var inte särskilt starkt utan höll en alkoholhalt som dagens folköl ligger på,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *