Ölets roll i världen

Öl är en av de mest populära dryckerna genom tiderna. Det framställs genom att jäsa säd som korn i vatten, beroende på vilken typ av säd som används samt tid den jäses framställs olika typer av öl. De mest populära sorterna är underjästa, lagrade och bayerska lageröl som spreds under 1800 talet. Konsten att framställa öl har funnit i många kulturer under en lång tid. Bland de tidigaste spåren av öl som hittats kommer från stenåldern. I unnamed (1)Mesopotamien ska det ha funnits olika typer av öl redan 3 000 före kristus och i Egypten cirka 2 700 före kristus.

De äldsta spåren av alkoholhaltiga drycker är cirka 10 000 år gamla. En del menar också att framställning av alkohol, samt alkoholhaltiga drycker, har funnits med människan sedan långt tillbaka i tiden. Det var dessutom till stor nytta på grund av alkoholens desinfekterande effekter. När det gäller ölets roll som alkoholhaltig dryck ska det ha haft olika status beroende på kultur. I till exempel antikens Grekland och Rom ansågs öl vara en mindre “fin” dryck. Det ansågs vara bondskt och barbariskt jämfört med vin. Det var en dryck som helst inte konsumerades av de som hade en hög status, utan snarare av de som levde en enklare livstil.

Även om öl fanns i många kulturer blev det efter ett tag överskuggat av andra drycker. Det överskuggades av drycker som vin och andra spritdrycker. Att öl blev mindre populärt i vissa kulturer innebar att bryggerikunskap inte utvecklades särkilt mycket. De kulturerna som fortfarande höll öl som en stor roll var till exempel det germanska folket. Än idag är det germanska folkets länder kända för sitt ölbryggeri. Andra kulturer som än idag är kända för sitt öl är det irländska folket med öltypen Stout. Guiness är en typ av stout öl som är bland de främsta öltyperna från Irland.

Även jakt har en lång historia bakom sig, och är minst lika populärt idag. Och för en bekväm tur i skogen, så kan man jaga med moderna kläder som men enkelt hittar till bra pris på nätet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *